Kinaye ne demek örnek?
Alegori veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı bir şekilde ifade eden örtülü bir kelimedir. Edebiyatta, belirli bir amaç için gerçek ve mecazi anlamda kelimelerin kullanılmasıdır. Ayrıca, bir kelimenin gerçek anlamından farklı bir anlamda, onu taklit etme niyeti olmadan ve engelleyici referanslar olmadan mecazi anlamda kullanılması olarak da tanımlanır.
Kinaye ne demek Osmanlıca?
Örtülü, suçlayıcı, dokunaklı bir söz: Restorandaki göndermeler hep ona yönelikti.
Kinaye ne demek TDK?
Bir asır önceki sözlüklerde, ima neredeyse “karşı tarafın fikrine ilişkin konuşmak” olarak açıklanıyordu. Dolayısıyla kelime; tam tersine, uzak anlamını anlama niyetiyle. Bu ifadenin amacı, kelimenin açık anlamını gizlemektir.
Arapçada kinaye ne demek?
Sözlükte “bir kelimeyi söyleyip o kelimeyle başka bir anlamı kastetmek” anlamına gelen “kendi”. Arapça bir retorik terimi olup, “bir kelimeyi hem gerçek anlamını hem de o anlamın dışında kastedilen ikinci anlamını aktaracak şekilde kullanmak” anlamına gelir.
Kinaye ile tariz arasındaki fark nedir?
Tariz sanatında, alaycılık da denilen, çok daha sert ifadeler ve kelimeler kullanılır. Bu nedenle, abartma sanatı da her türde kullanılır. Alegoride, örtük bir ifade ve metafor sanatı kullanılır.
Kinayeli konuşmak ne demek?
[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmak yerine dolaylı yollarla anlatmak. Başka bir şey ifade edecek şekilde alaycı bir şekilde konuşmak.
Kinaye ne demek din?
DOI: 10.29000/rumelide.1379418. Sözlükte bir şeyi örtmek, gizlemek anlamına gelen ima, bir sözcüğü gerçek anlamının dışında, gerçek anlamı da dahil olmak üzere kullanmak anlamına gelmektedir.
Ha-i kinaye ne demek?
Ha-i izafe: Müfred mükker eksik zamir ha (-ﮫ)’dır. Hafs, Kur’an’da bu zamiri genel kurala aykırı olarak iki yerde zamme ile ve bir yerde sila (genişleterek) ile okumuştur, diğer kıraat imamlarının aksine.
Kinaye ne demek ekşi?
örtülü konuşma ve retorik sanatı. “satir”in en yakın Türkçe karşılığı.
Kinaye mesafesi nedir?
Yazar ile anlatıcı arasındaki bilgi ve düşünce farkına imalı mesafe denir.17 İmalı mesafenin kaynağı, nominal zaman ile anlatıcı arasındaki kozmik zaman farkıdır.
Latife ediyorsun ne demek?
şaka, espri; şaka
Tariz ne demek edebiyatta?
Üslubun güzelliği, sözün inceliğine bağlıdır. Bir kişiyi aşağılamak için söylenecek sözcükleri zıt sözcüklerle sistematik bir şekilde açıklama sanatıdır. Ayrıca, birini alaycı bir şekilde uyarmak, ikaz etmek veya dikkatini çekmek için kullanılan bir söz sanatı olarak da adlandırılabilir.
Kinaye örnekleri nelerdir?
– “Ateş düştüğü yeri yakar.” – “Böyle yürürlerse gece vakti mahalleye varırlar.” – “Çocukların isyanı herkesi ayağa kaldırdı.” – “Çok zorluklar yaşadık ama sonunda doğru yoldayız.” 4 Mayıs 2021
İstiare nedir belagat?
Türk edebiyatında metafor, bir sözcüğü anlamının dışında kullanma ve bir şeye benzediği başka bir varlığın adıyla atıfta bulunma sanatıdır. Diğer adı metafordur. Analojinin iki temel öğesi vardır: aynı ve karşılaştırmalı. Metafor, hakkında hiçbir şey söylenmeyerek yaratılır.
Tevriye nedir kısaca?
Tevriye, anlamla ilgili edebi sanatlardan biridir. Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükte bir eşsesliyi iki gerçek anlamı olacak şekilde kullanmaktır. Bir kelimenin yakın anlamını ifade ederken uzak anlamını ifade etmeye yorumlama sanatı denir. Gizleme, amacı gizlemek anlamına gelir.
Kinayeli anlatım ne demek örnek?
6) İmalı İFADE: *Bunlar alaycılık, iğneleme veya zıt niyet içeren cümlelerdir. Böyle devam ederse yarın sabah erkenden okula varacağız.
Tevriye nedir örnek?
İki gerçek anlam kullanılarak, kastedilen anlam uzak anlamla açıklanır. Tevriye sanatına örnek olarak gösterilecek cümleler şu şekilde açıklanır: – Sarımsak da acıdır; Ama evde bir kadına ihtiyacım var. Tevriye sanatı bu cümledeki “dis” sözcüğüyle yaratılmıştır.
Kinaye ne demek şiir?
Yukarıda belirtilen deyimlere ek olarak, metafor tabanlı deyimler arasında tariz, intak ve metafor bulunur. Bir sözcüğün hem gerçek hem de mecaz anlamını, onları taklit etme niyeti olmadan ima edecek şekilde kullanılmasına ima denir.
Kinaye mesafesi nedir?
Yazar ile anlatıcı arasındaki bilgi ve düşünce farkına imalı mesafe denir.17 İmalı mesafenin kaynağı, nominal zaman ile anlatıcı arasındaki kozmik zaman farkıdır.