İran devletini kim yönetiyor?
Milli marş • Yüce Lider Ayetullah Ali Hamaney • Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian • Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Arif • Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf
İran’ın şu anki dini lideri kimdir?
Seyyid Ali Hosseini Hamaney (Farsça: سید علی حسینی خامنهای, d. 19 Nisan 1939; Meşhed) İranlı bir din adamı ve politikacı, Şii Marja-i-Taqlid ve 1989’dan beri İran’ın ikinci büyük lideri.
İran’ın yeni lideri kim?
Dini Liderler№Görev süresi İsim Türkçe · Farsça · İmza 13 Aralık 1979 – 3 Haziran 1989 (9 yıl, 182 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ruhollah Humeyni Farsça: سیدروحالله خمینی24 Haziran 1989 – günümüz (35 yıl, 108 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ali Kha menei Farsça: سیدعلی خامنهای
İran’ın şimdiki cumhurbaşkanı kim?
Massoud Pezeshkiyanİran / Cumhurbaşkanı
İran seçimi kim kazandı 2024?
İran’da “reformcu” olarak bilinen Türkiye asıllı Mesut Pezeşkan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili’den fazla oy alarak ülkenin 9. cumhurbaşkanı oldu.
İranda yönetim kimin elinde?
Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 28 Haziran 2024’te, ikinci turu ise 5 Temmuz 2024’te gerçekleşti. İkinci tur sonunda Mesud Pezeşkiyan %53,6 oy alarak İran’ın 9. Cumhurbaşkanı oldu.
İran’a şeriatı kim getirdi?
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran’ı Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni liderliğinde İslam hukuku ve Şii mezhep görüşlerine dayalı bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştüren halk hareketinin adıdır.
İran kime inanıyor?
CIA Dünya Gerçekleri Kitabı’na göre İranlıların yaklaşık %90-95’i İran’daki dini, devletin resmi mezhebi olan Şiilikle, yaklaşık %5-10’u ise Sünni İslam’la ilişkilendiriyor.
İran dini inancı nedir?
Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhep olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.
İran cumhurbaşkanı Mesut kimdir?
Mesut Pezeşkian (Farsça: مسعود پزشکیان), Türk-İranlı kalp cerrahı, siyasetçi ve İran İslam Cumhuriyeti’nin 9. ve şu anki cumhurbaşkanıdır.
İran’ın kurucusu kimdir?
Ayetullah Humeyni olarak da bilinir. İran’daki İslam Devrimi’nin siyasi ve manevi lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimini sona erdirdi ve devrimden sonra tüm dini ve siyasi güçleri elinde tutarak İslam Cumhuriyeti’ni kurdu. Humeyni Ocak 1978’de.
Ayetullah Ali Haşim Türk mü?
Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آلهاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Oniki İmam Şii dininin Vali-i Fakih’inin temsilcisiydi. Seyyid Muhammed Ali Ale-Haşim (Farsça: سید محمدعلی آلهاشم), “Ayetullah Ale-Haşim” olarak da bilinir (28 Ekim 1962 – 19 Mayıs 2024), İranlı bir hukukçu ve Vali-i Fakih ve Oniki İmam’ın temsilcisiydi. Şii bir din adamıydı.
İran cumhur başkanına ne oldu?
Massoud Pezeshkiyanİran / Cumhurbaşkanı
İran eski cumhurbaşkanı kim?
Mahmud Ahmedinejad, dini lider, Ali Hamaney, Muhammed Hatemi’nin halefi, Hasan Ruhani’nin halefi42. Tahran Belediye Başkanı30 daha fazla satır
İran nerede?
İran, güneybatı Asya’nın stratejik açıdan önemli ülkelerinden biridir. İran, kuzeyde Hazar Denizi, Türkmenistan, Ermenistan ve Azerbaycan, güneyde Pers ve Umman Körfezi, batıda Irak ve Türkiye, doğuda ise Afganistan ve Pakistan ile komşudur.
İran ne zaman şeriata geçti?
1979’da İran’da gerçekleşen İslam Devrimi’nin 45. yıldönümü vesilesiyle, o tarihten sonra doğan ve “devrimin çocukları” olarak bilinen genç nesil geçmişin mirasını devralacak mı? İran Devrimi’nden bu yana kırk beş yıl geçti ve bu dönem İran’ı birçok yönden değiştirdi.
Yeni İran cumhurbaşkanı aslen nereli?
Mesud PezeşkiyanDr. Massoud Pezeshkiyan مسعود پزشکیانKişisel BilgilerDoğumMasoud Pezeshkian 29 Eylül 1954 Mahabad, Batı Azerbaycan (İl), Pehlevi İranVatandaşlıkİran Lisansüstü OkuluTebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi, İran Tıp Bilimleri Üniversitesi18 satır daha
İran’ın dini inancı nedir?
Bugün, 86 milyonluk nüfusa sahip İran’ın halkının %99’u Müslümandır. Devlet, İmamiyye Şiiliğini resmi mezhep olarak belirlemiştir ve nüfusun çoğunluğu Şii’dir. Nüfusun %9-10’unu oluşturan Sünni Müslümanlar, ağırlıklı olarak Türkmen, Beluci ve Kürtlerden oluşur ve çoğunlukla ülkenin kuzeybatısında yaşarlar.
İran’ın askeri gücü ne kadar?
İran Silahlı Kuvvetleri’nin 534 bin aktif, 400 askeri bulunuyor.